Fóliavágás

Fóliavágás

A fólia vágás felhasználási területek

  • Fóliavágás, reklámtáblák, molinók, stb. készítése
  • Textilre vasalható fóliák vágása
  • !Autó fóliázás, járműdekor, fluor és fényvisszaverő matrica
  • Üzlet dekor: ablak-, homlokzati-, dekorációs-, padlómatrica
  • Sablonvágás homokfúváshoz, festéshez
  • Műszaki tervek, szabásminták rajzolása

A kivágandó grafika vektoros, körvonalazott formában készül el. A vektorgrafikák a pixelesekkel ellentétben bármekkorára nagyíthatók torzulás, minőségvesztés nélkül. Fóliavágásnál a vágóplotter megfelelő nyomásbeállítás mellett csak a felső rétegen lévő fóliát vágja át, hogy az alatta lévő hordozó réteg ne sérüljön.Vágás után a fóliából kézzel eltávolítjuk a számunkra felesleges részeket, hogy a hordozón csak a grafika részei legyenek.

Dekorációs fóliáknál az applikációs fólia segítségével egyben áthelyezzük a dekorálandó felületre, odasimítjuk, simítás után az applikációs fóliát eltávolítjuk. Vasalható fóliák esetében ezt követően csak ráhelyezzük az anyagra, majd hőprés segítségével felvasaljuk. A vasalható fólia applikáló rétegé öntapadós, mely elősegíti az anyagra való pozicionálást (nem mozdul el). Többszínű grafika esetén minden egyes színt külön vágunk, majd illesztünk. Ha sok színű, fényképes grafikával szeretnénk használni, érdemes nyomtatott fóliát választani.

A vágható vasalható fóliák nagy előnye hogy a legtöbb anyagra, világos és sötétre egyaránt használható, továbbá hogy olyan különleges textúrájú pl: hologrammos, csillámos, fényvisszaverős stb.. nyomatokat lehet készíteni, ami más eljárással nem lehetséges és amely nélkülözhetetlenné teszi a technologiát. A szitázással szemben egyetlen terméknyomat esetén is kiváló ár/érték arány jellemzi. A plotter gépet célszerű a hozzá adott állvánnyal használni, megelőzve ezzel az esetleges vágás közbeni vágás elakadást, mely a végeredmény torzulásához vezethet.

Az állvány tartozéka a csapágyazott tengely, mely elősegíti a gördülékeny anyagtovábbítást. Lehetőleg legalább 630mm vágásszélességű plottert érdemes választani, mert a fóliák szélessége jellemzően 50cm-től kezdődik. Kiegészítő tevékenységnek is kiváló, nem igényel külön végzettséget, engedélyt, általános szakmakód pl: ajándék- és díszműárú készítés mellett is használható (az aktuális szabályozás önkormányzatonként változhat). A fóliavágás jó választás lehet mindazoknak akik keresik a kreatív kihívásokat, és szeretnék megvalósítani egyedi ötleteiket.

Folytasd a böngészést lézergravírozás, szublimáció, kitűzőkészítés témakörökben!

Olvass tovább póló és textilnyomtatásról!