Lézertechnológiák

Lézertechnológiák

Sokan keresik cégünket azzal a kérdéssel: „Melyik lézergép lenne számomra a legjobb választás?” Most írásos formában is segítünk, hogy megkönnyítsük a választást. Ehhez azonban először ismerjük meg a különböző lézertechnológiákat.

CO2 csöves lézergravírozás

A minta beégetését lézernyaláb végzi, mely egy tükörrendszeren és egy fókuszáló lencsén keresztül irányul az anyagra. 3 tükör található a gépben, melyek a lézersugarat a megfelelő helyre vezetik. Az első közvetlenül a lézercső mellett, a második előre hátra mozog Y tengelyen, a harmadik a lézer fejben jobbra-balra X tengelyen található. A fejben található fókuszáló lencse feladata, hogy a tükröződő lézersugarat egy pontba összpontosítsa.

Megmunkálható anyagok

A Co2 lézergépek alkalmasak számtalan anyag gravírozására. Megmunkálás terén különbséget kell tennünk gravírozás és vágás között. Azok az anyagok amelyek vághatóak, azok gravírozhatóak is, forditva azonban ez már nem igaz.
Vágható anyagok: Fa, rétegelt lemez, bőr, textiliák, papír plexi, műanyagok…
Gravírozható anyagok: különféle kőzetek, eloxált fémek, üvegek gravírozása

Alapvető jellemzők

A co2 lézergravírozó és vágógépek zárt rendszere úgy lett kialakítva, hogy ne tudjon sérülést okozni felhasználás közben, illetve a munkatérben keletkező füst hatékonyan eltávolítható legyen a ventilátorral működtetett elszívó rendszeren keresztül.

A co2 lézercső működés közben hőt termel, melyet egy keringetési rendszeren keresztül szükséges hűteni, és a megfelelő hőtartományban tartani. (15-24°C)
A co2 lézergravírozók teljesítménye jellemzően 40w-150w, míg a munkaterület mérete 20x30cm és 90x130cm között alakul.

Felhasználási területek

Ajándék- és kézműves ipar:

Különböző ajándéktárgyak, kézműves termékek és emléktárgyak gravírozása vagy vágása.

Faipar:

Lapszabászat, faanyagok vagy díszítőelemek gravírozása, ajándéktárgyak, ékszerek, táblák stb. esetében.

Bőripar:

Bőr termékek, például táskák, pénztárcák, cipők, szíjak jelölése vagy gravírozása.

Ékszeripar:

Ékszerek, például gyűrűk, medálok, karkötők gravírozása, amely lehet személyre szabott felirat, logó vagy egyéb minta.

Textilipar:

Különböző textíliák, farmer anyagok, gravírozása vagy vágása.

Elektronikai ipar:

Az elektronikai alkatrészek és panelek jelölése vagy azonosító adattáblák

Papír írószer:

Bélyegző készítés, tollak, ceruzák és tolltartók gravírozása, meghívók, képeslapok, dobozok gravírozása vagy vágása.

Kék Lézer

A „kéklézer” gépek vagy diódás lézergépek jellemzően kisebb teljesítményűek 500mW – 20W, ami már alkalmassá teszi fa anyagok, textíliák, karton, bőr gravírozásra, valamint papír, vékonyabb fa és műanyag anyagok vágására. A diódás lézerek kompakt mérete miatt könnyen integrálhatóak különböző eszközökbe és rendszerekbe. Emellett pazar hatékonysággal működnek, ami azt jelenti, hogy viszonylag kevés energiafelhasználással képesek erős és stabil lézerfényt előállítani. Előnye, hogy megfizethető, kis helyen elfér, minimális karbantartási igénye van, külön hűtést nem igényel. Hátránya: Kis munkatér, kis teljesítmény, gyenge vágóteljesítmény, hosszabb megmunkálási idő, elszívás nélküli nyitott munkatér.


Diódás (kék) lézer: kemény és puha fa 1-10mm (gravírozás)
– Puha fa: vágás 1-3mm (teljesítmény függvényében)– karton vágás: 1-3mm (teljesítmény függvényében)– karton vágás: 1-3mm (teljesítmény függvényében)– bőr: 1-10mm (gravírozás)– kőlapok: 1-10mm (gravírozás) teljesítmény függvényében

Fiber diodalézerek

Fémek megmunkálására leginkább diodalézereket alkalmazunk. Ennek oka, hogy a Co2 lézereknél jóval alacsonyabb hullámhosszal rendelkező lézerforrások ~1064nm infratartományú lézersugár jelentősen nagyobb arányban tud elnyelődni a fém alapanyagokban.


A fém alapanyagok megmunkálásra alkalmas gépeket elsősorban két géptípusra bonthatók:
1; Marker, jelölőgépekre, melyek Galvo rendszereken alapuló gépek.
2; Síkágyas lézervágógépek


A galvo szkenner két nagy felbontású szervomotorral van felszerelve, melyek 1-1 tükröt mozgatnak igen nagy sebességgel. A szervomotorokkal irányított lézersugár egy objektíven keresztül van fókuszálva a munkadarab felszínére.
Az ilyen géptípusoknál a forgató és továbbító egységeken kívül nincs külső mozgással járó alkatrész. Gyakorlatilag projektorként működik a rendszer.
Ezek a gépek elsősorban jelölésekre és gravírozásokra alkalmasak, komolyabb teljesítményű társaikkal vékonyabb lemezeknél vágási, 3D és mély véseteket is készítenek.


A vágólézerek kifejezetten vágásorientáltan vannak kialakítva. Ennek megfelelően X és Y tengelyen végzi a teljes munkaterületen a koordinációs folyamatot. Ezen berendezések igen nagy energiájú lézerforrásokkal vannak felszerelve, melyek megolvasztják az acélt is. Természetesen a vágási folyamatokat segédgázokkal szokták kiegészíteni, úgynevezett vágógázokkal. Legtöbbször oxigént és nitrogént alkalmaznak, alapanyagtól függően. Ezen segédgázok eredményeképpen a vágási felület minősége jelentősen javul a normál atmoszférikus levegővel vágott felülethez képest.


Megmunkálható alapanyagok:
– Fa, MDF, rétegelt lemezek, papír, Plexi, textíliák vágására
– Fa, MDF, Rétegelt lemezek, papír,Plexi, üveg, festett felületek stb… gravírozására

Galvo Co2 lézergépek:

Mérlegelt pozitív mutatók: Kiemelten jó képalkozótási tulajdonságok mint felbontás, mint sebesség terén. Rendkívüli termelékenység, korlátozottan alkalmas vágási és lézerstancolási munkákra.
Hátrányai: Munkaterülethez viszonyítottan magasabb bekerülési költség, vágási munkálatorkra csak korlátozottan alkalmas
Megmunkálható alapanyagok: Fa, MDF, rétegelt lemezek, papír, Plexi, textíliák, tehát kifejezetten vékony alapanyagok vágására, gravírozásra pedig Fa, MDF, Rétegelt lemezek, papír,Plexi, üveg, festett felületek stb…

Síkágyas fiber lézervágó:

Mérlegelt pozitív mutatók: Rendkívül nagy teljesítményű lézerforrás, Fém alapanyagok vágására kitűnően alkalmas, akár termelési célra.
Hátrányai: Fa és hasonló alapanyagok megmunkálására alkalmatlan és tűzveszélyes, inkább ipari orientált felhasználásokra ajánlott, magasabb a bekerülési költség.
Megmunkálható alapanyagok (elsősorban vágási célokra): – Fémek (acél, alumínium, réz, nikkel, inox, Titán stb…)

Galvo Fiber lézergépek:

Mérlegelt pozitív mutatók: Kiemelten jó képalkozótási tulajdonságok mint felbontás, mint sebesség terén. Rendkívüli termelékenység, korlátozottan alkalmas vágási és mélygravírozási munkákra.
Hátrányai: Munkaterülethez viszonyítottan magasabb bekerülési költség, vágási munkálatorkra csak korlátozottan alkalmas, korlátozott megmunkálóterület
Megmunkálható alapanyagok (elsősorban jelölési és gravírozási célra):– Fémek (acél, alumínium, réz, nikkel, inox, Titán stb…), Bizonyos kőzetek (beton, mészkő, bazalt, gránit stb…)
Felhasznált alapanyagok tekintetében az alábbi anyagok munkálhatók meg lézerforrás szerint:
Az értékek irányadóak, a megmunkálás sikerét nagyban befolyásolja az anyag minősége, víztartalma, életkora.

Co2 (lézercsöves) gépek:


40W-ig: Gravírozás 1-100mm, ameddig a fókuszpont engedi. Kemény fák, puha fák, rétegelt lemezek, üveg, kő, műanyag, plexi, bőr.vágás: puha fák 1-6mm, kemény fák 1-4mm.
50-100W-ig: 1-8mm rétegelt lemezek, puha és kemény faanyagok, plexi, lézervágásraalkalmas műanyagok vágása és gravírozásra egyaránt.
100W+: 10mm-nél vastagabb puha és kemény faanyagokrétegelt lemezekplexik lézervágásra alkalmas műanyagok.

Kérdés esetén írj nekünk emailt az info@gyartovilag.hu-ra, vagy hívd fel ügyfélszolgálatunkat a 70/5505070-es telefonszámon akik készséggel várják hívásodat.