Kitűző készítés

Kitűző készítés

Kitűzőket, jelvényeket az emberiség már időszámításunk előtt is használt, különféle jelölésekre, törzsi megkülönböztetésre, vagy csak pusztán díszítő jelleggel. A korai időkben még csontból, fából, kövekből készültek ezek a leginkább hierarchikus hovatartozást jelölő díszítő elemek.
A későbbi technológiai fejlődésnek köszönhetően már elérhetővé váltak a különféle fém olvasztási és öntési technológiák. Ekkor már részletgazdagabb, tartósabb és dekoratívabb jelvényeket tudtak készíteni, továbbá ezeket már erre szakosodott céhek, manufaktúrák, pénzverdék készítették.
A mai társadalom már szélesebb spektrumban használ kitűzőket, jelvényeket. Ilyenek lehetnek: céges kitűzők, emléktúrák, kedvenc együttesek, kisállatok fotójával ellátott kitűzők és még számtalan lehetőség, egyéni ízlés, vagy az aktuális divatirányzat kifejezésére.
A jelvényeket mai napig fémöntési eljárással készítik, ezzel szemben a kitűzőket egyszerű présszerszámok segítségével.
A nyomtatási technológiáknak köszönhetően ma már olcsón és gyorsan állíthatjuk elő kedvenc kitűzőnket egy erre alkalmas kitűző készítő gép segítségével.

A kitűző elkészítése

Helyezzük az „A” szerszámba az előlapot, majd helyezzük rá a kinyomtatott, profilra vágott képet majd a védőfóliát. Forgassuk a szerszámot a felső présszerszám alá. A kar segítségével nyomjuk a felső szerszámba az előlapot. Ezután forgassuk át az alsó szerszámot „B” állásba, helyezzük bele a hátlapot. Forgassuk a felső présszerszám alá, és egy határozott mozdulattal, a kar segítségével egyesítsük az elő és hátlapot. Ha mindent jól csináltunk, a felső szerszámból kiesik a kész munkadarab.
A kitűző elkészítéséhez szükséges eszközök:
Alapgép, présszerszámok (több méretben és formában elérhetőek), alaplap, hátlap, kivágó szerszám (több méretben és profillal) védőfólia, nyomtató, fotópapír.

Folytasd a böngészést lézergravírozás, szublimáció, fóliavágás témakörökben!