Lézergépválasztó

Lézergépválasztó

A jelenlegi lézergép kínálatban a különböző modellek között, egy vásárlás előtt álló, kezdő felhasználónak elsőre nehéz eligazodni.
Ha belépő kategóriában gondolkodunk és nem célunk a gyártás, csak a hobbi szintű felhasználás, ebben az esetben elegendő lehet egy diódás (kék) lézer, mely már alkalmas különböző anyagok gravírozására (fa,textil, műanyag), illetve vágására (papír, filc).
Ha hatékonyan szeretnénk gravírozni és vágni is, akkor érdemes CO2 lézergravírozóban gondolkodnunk, mely már egy kis teljesű 40w modell esetén is alkalmas akár 4-5mm-es fa anyag, illetve gumi, plexi, dekorlap vágására.

A CO2 lézergravírozóval gyakorlatilag lefedhetjük számtalan üzletág és felhasználási terület igényeit, például ajándék, emléktárgy, reklámajándék és ékszer gyártás, bélyegzőkészítés, kézműves termékek, modellezés és játékgyártás, különböző bőrők, alkatrészek, adattáblák, textíliák megmunkálása. Fontos tudnunk a technologiával kapcsolatban, hogy akár üveg vagy kő alapanyagot is gravírozhatunk, fémek közül azonban csak az eloxált réteggel rendelkezőket.
Bármilyen lézergravírozóban gondolkodunk is, rossz döntést nem hozhatunk, hiszen bátran kijelenthetjük, alacsony összegért, széles körű gyártói tevékenységre felhasználható, ezáltal nagy üzleti potenciállal rendelkező kisipari gépet keresve is nehezen találunk.
A co2 lézerek a belépő teljesítménye általában 40W, munkaterülete 20x30cm. A kategóriában sok, első ránézésre azonosnak tűnő lézergravírozó ajánlattal találkozhatunk.

A gép használhatósága és produktivitása szempontjából nem mindegy melyik géptípust választjuk. A legtöbb esetben sajnos csak az első munkadarab legyártása után ismerjük fel a funkciókkal kapcsolatos hiányosságokat.
A piacon található legolcsóbb ajánlat, mely ennek okán világszerte nagy népszerűségnek örvend a K40. Ez egy zárt rendszeres, hatékony füstelszívással rendelkező, 20x30cm-es munkafelületű gép, mely elegendő teljesítménnyel rendelkezik, ugyanakkor messze elmarad a kategóriájában található gépek felszereltségétől.

Az első hiányosság már kicsomagoláskor szembetűnik, hiszen a gyártótól a végfelhasználóig csupán egy papírdobozba csomagolva jut el, így szállításkor előfordulhatnak kisebb sérülések. (horpadt/eldeformálódott gépház, törött plexi, beállítást igénylő tükörrendszer stb..).A k40 gépekre általában igaz a tömegtermék kifejezés, mert gyakoriak az összeszerelési hibák, horpadások, csavarodások, igénytelenül felfúrt támasztó toldalék, melyek esetenként lehetetlenné teszik a precíz beállítást.

Az alábbiakban részletezzük azokat a funkciókat, melyek könnyebbé teszik a gép kihasználását, emellett az elkészült munkadarab minőségét is javítják:

Állítható magasságú tárgyasztal: az elfogadható minőségű munka alapkövetelménye, hogy a lézerfejben található fókuszáló lencsétől, egy bizonyos állandó távolságra kell legyen a munkadarab. (ez a fókusztávolság, mely lencse függvényében gépenként eltérő lehet: 36mm, 50,8mm, 63mm) Amennyiben különböző vastagságú munkadarabokkal dolgozunk, minden esetben hozzá kell állítanunk az anyagvastagságnak megfelelő távolságot. Állítható magasságú tárgyasztal esetén ez gombnyomásra (vagy mechanikus állító segítségével) történik, a funkció hiányában azonban különféle alátétekkel állíthatjuk be a távolságot, ügyelve a tárgyasztal vízszintes pozíciójára.

Állítható fókuszú fej: az állítható magasságú tárgyasztal mellett, a fejen elhelyezett fokúsz állító tengely segítségével (mely magában foglalja a fókuszáló lencsét) is beállíthatjuk a megfelelő fókusztávolságot.

Elfújás, vagy Air Assist rendszer: lézergravírozás során heves égési folyamat jön létre, mely során korom, füst, gáz és egyéb elszineződést eredményező káros összetevők keletkeznek, illetve gyúlékony anyagok esetén (pl: rétegelt lemez vágása) láng is keletkezhet. A levegő elfújó rendszer a láng keletkezésének pontjában megfelelő légnyomás hatására megakadályozza a munkadarab lángra kapását és a kormolódását. Vastagabb anyagok esetén elkerülhetetlen a több menetben való megmunkálás, melynek során a vágási járatban keletkező koromszemcsék gyűlnek fel, megnehezítve a lézernyaláb áthatolását. Az elfújás segít az hulladékanyag eltávolításában, hatékonyabbá téve a vágást.

Méhsejtrácsos, vagy állítható támasztékos (késes) tárgyasztal: vágás során az anyagon áthatoló lézernyaláb, a gépasztalról visszatükröződve az anyag “visszaégését” elszineződését okozza. Ezt elkerülendő alkalmazható olyan tárgyasztal, melyen kisebb a visszatükröződési felület, ezáltal csökken a munkadarab szennyeződésének kockázata.

Vízáramlás érzékelő: a hűtőközeg nem megfelelő áramlása esetén, kikapcsolja a lézercsövet, ezáltal megakadályozza, a lézergravírozó legdrágább és egyben legsérülékenyebb alkatrészének, a lézercsőnek a károsodását. Egy esetleges vízkeringtető szivattyú meghibásodása esetén, így nem kell lézercsövet is cserélnünk.

Vezérlés: gép típusonként különböző vezérlő panelekkel találkozhatunk, kisebb munkafelületű és teljesítményű gépek esetén m2 nano, míg a nagyobb munkafelületű és teljesítményű gépek esetében Ruida, illetve TopWisdom vezérlő elektronikával találkozhatunk. Az m2 nao vezérlést LaserDrw, illetve K40 Whisperer vezérlő szoftverekkel kompatibilis, melyekkel manuálisan külön lehet választani a gravírozás és vágás funkciókat, illetve manuálisan állíthatjuk a lézer erősséget is. Ezzel szemben a Ruida és Topwisdom vezérlők már kompatibilisek a közkedvelt Lightburn szoftverrel, mellyel lehetőségünk van a szoftverben történő lézererősség állítására, offline munkára, a sebesség állítására, illetve a gravírozás és vágás egy munkamenetből történő irányítására.

Az említett funkciók alapvetően meghatározzák az alapvető felhasználást, de emellett vannak a további hasznos kiegészítő funkciók, amelyek megkönnyítik a munkavégzés hatékonyságát, például lézer jelölő fény, beltér világítás, hűtővíz hőmérséklet megfigyelő, kihúzható vágási hulladék gyűjtő tálca, nyitható munkatér stb.

Egy 30×20 méretű gép már megfelelő lehet egy kezdő vállalkozáshoz, de a további igények kielégítésére már elengedhetetlen egy nagyobb teherbírású, munkaterületű és lézer erővel rendelkező gép.
Magától értetődő hogy egy nagyobb géppel lehet kisebb tárgyakat megmunkálni, azonban fordítva ez már nem igaz. A nagyobb teljesítménnyel vastagabb, nagyobb anyagsűrűségű anyagokat vághatunk, nagyobb sebességgel, ezáltal termelékenyebb lesz a munka.

Hasznos kiegészítő lehet minden géptípushoz a forgató segédeszköz, melynek több típusa ismeretes: hengeres, tokmányos a szabálytalan testekhez

Bármelyik géptípust is választjuk, fontos, hogy megbízható forgalmazótól, megfelelő szervizzel és garanciális ellátottsággal rendelkezzen a kiválasztott gép. Amennyiben van rá lehetőség, előnyös lehet a választott gépet személyesen megtekinteni, kipróbálni, vagy igényelni a helyszíni üzembe helyezést.

Kérdés esetén írj nekünk emailt az info@gyartovilag.hu-ra, vagy hívd fel ügyfélszolgálatunkat a 70/2058921-es telefonszámon akik készséggel várják hívásodat.

Amennyiben a lézertechnologiákról szeretnél olvasni kattints IDE!

Ha a CO2 lézergravírozásról olvasnál még kattints IDE!