Hőprésválasztó

Hőprésválasztó

Mik azok a hőprések és mire használjuk?

A hőprések a gyakorlatban annyiban különböznek a háztartási vasalóktól, hogy a hőt és nyomást egyenletesebben, pontosabban és nagyobb felületen képesek átadni a munkadarabnak. A hőpréseket használhatjuk: szublimációhoz, flex és flock fóliák vasalásához, szitafestékek, vagy transzferpapírok hőfixálásához is.

A hőprések jellemzően egy hőmérséklet figyelő rendszerrel (hőtermosztáttal) vannak ellátva, mely biztosítja az egyenletes hőleadást a fűtőlap teljes felületén, a masszív strapabíró mechanikának köszönhetően egyenletes nyomást tudunk gyakorolni a vasalandó munkafelületre.
Hőpréseknél általában hőmérsékletet és időt tudunk állítani, Celsius fok, illetve másodperc alapon. A hőfokbeállítás 150- 190°C között jellemző, de esetenként ettől eltérő érték is lehet, ahogy az idő és nyomás beállítás technológiánként változhat.
A munkafelület torziós hőálló szivaccsal van ellátva, mely tolerálja az anyag eltérő vastagságát, így a munkadarab teljes felületét egyenletes nyomással vasalhatjuk.
Felhasználási terület szerint megkülönböztetünk sík hőpréseket, 3D vákuum, bögrepréseket, illetve kombinált, másnéven multifunkciós gép típusokat, melyekkel többféle munkafolyamatokat el tudunk végezni.

hőprés típusok

Elnevezésüket általában a nyomtatandó munkadarab és sütőfelület formájáról utal. (például sapkaprés, bögreprés, tányérprés, tollprés) Ha munkadarab képes felvenni a szerszám formáját, abban az esetben alkalmazható egyéb anyagokhoz is. A sík hőprések síkfelületek vasalására alkalmasak, ez lehet akár textil, kőlap, vágódeszka, mdf képkeret.A multifunciós hőprések: gépvázból, központi vezérlő egységből és cserélhető fűtő elemekből áll.

A 3D gépek vákuum hőprések, ahol a fűtőtérben különböző (csatos vagy vákuum) szilikon elemek adják a nyomást. Ezen gépek egyesítik a tányérprés, bögreprés előnyeit. Mivel egy vákuumban lévő szilikon hártya végzi a préselés funkciót, ezért szabálytalan alakú tárgyakra is végezhetünk szublimálást, vasalást. Az alsó- felső fűthető hőpalást biztosítja a megfelelő vasalási hőmérsékletet. A 3D hőprés használható szilikon hártyával ( tányér, kerámia , kőlap) ahol a vákuum szivattyú rászívja a szilikon hártyát a munkadarabra, így préselve rá a transzfer papírt, vagy a tálca eltávolítása után bögréket is helyezhetünk a fűtőtérbe a mellékelt szilikon palástok használatával.

Mi alapján válasszak?

Viszonylag kis ártöbblettel élvezhetjük a nagyobb gépek méretbeli előnyeit.
A megfelelő minőséghez léteznek elengedhetetlenek jellemzők, illetve a komfortos munkavégzést előidéző kiegészítők.

Elengedhetetlen jellemzők:

 • tömör, vastag fűtőlap, mely hatékonyan garantálja az egyenletes és stabil hőmérséklet átadást.
 • masszív strapabíró szerkezet, mely ellenáll a nagy nyomás igénybevételnek.
 • állítható, megfelelően központosított nyomáserősség
 • hőmérséklet és időszabályozás, a könnyű kezelhetőség érdekében.
 • hőálló bázislap

Hatékonyságot növelő funkciók:

 • kihúzható munkaasztal: Könnyedén hozzáférhető a teljes munkafelület a kéz megégésének veszélye nélkül
 • automata nyitódás: Az idő lejártát követően, a fűtő tálca automatikusan felnyílik.
 • automatikusan induló visszaszámlálás záráskor, nullázás nyitáskor.
 • belső memória, lehetővé teszi az utoljára használt értékek elmentését.
 • tapadásmentes fűtőfelület, lehetőleg felületkezelt, nem csupán teflon szövettel bevont.
 • hangjelzés a kívánt hőmérséklet és elérésekor és a program végén, a nyitást megelőzően.

Mire figyeljünk vásárláskor?

Célgép kontra multifunkciós

Sokakban él az a tévhit, hogy multifunkciós gépek gyenge minőségűek és rövid élettartamúak. Multifunkciós hőpréseknél és célgépeknél egyaránt találkozhatunk jó és alacsony minőséggel, melyek első látásra is jelentős különbséget mutatnak (tömör fűtőelemek, súly, ismert gyártó, masszív szerkezet). Kerülendő a műanyag vázszerkezet és egyéb gyenge minőségű alkatrészek. A multifunkciós gépek behozhatatlan előnye, hogy akár 15 műveletet is el tudunk végezni ugyanazon a gépvázon, mely előnyt jelent az egy munka folyamatos gépekkel szemben. Kisebb helyen elférnek és egy mozdulattal cserélhetjük ki a kívánt szerszámot. Amennyiben erre nincs szükségünk, úgy választhatunk célgépet: bögre, póló, sapka vagy egyéb más ajándéktárgy készítéshez.

Elérhető Kopó- alkatrész utánpótlás

Az egyes hőprés típusok még ha látszólag hasonlóak is, a fűtő szerszámok kompatibilitása mégis eltérő lehet. Vásárlás előtt mindig győződjünk meg arról, hogy rendelkezésünkre áll a megfelelő alkatrész és szerviz háttér. (pl: kopó eszközök, fűtőpalást) Biztonságot jelenthet, ha ismertebb márkát választunk. Megfelelő anyagminőség

Kerüljük el a gyenge anyagminőségű gépeket, melyek jellemzői:

 • műanyag vázszerkezeti elemek
 • felületkezelés helyett teflon szövettel bevont fűtőfelület
 • a fűtőfelület egyenlőtlensége

Kiemelten fontos a fűtőfelület megfelelő tömörsége, vastagsága az egyenletes hőleadás szempontjából. Ennek hiánya esetén a hőleadás nem lesz egyenletes, ami jelentősen befolyásolja a végeredményt.

Masszív Szerkezet

Vásárláskor mindenféleképpen fordítsunk figyelmet a szerkezet stabilitására, a mechanikai és rögzítő elemek masszív, strapabíró kidolgozottságára.
Ez nemcsak a várható élettartam szempontjából fontos, hanem az egyenletes nyomáseloszlás szempontjából is. Hatékonyság szempontjából előnyösebb a fűtőlap közepén elhelyezett nyomásszabályozó.

Összegezve: Válasszunk mindig jó minőségű alapanyagokból készült, masszív váz szerkezettel ellátott, megfelelő szervizháttérrel rendelkező multifunkciós vagy célgépet. Az kopó és alkatrész ellátottság is kiemelten fontos, hiszen ha elhasználódását követően nem tudjuk beszerezni a kompatibilis fűtőelemet (például bögre palást) abban az esetben a gépünk használhatatlanná válik.

Amennyiben a szublimációs technikáról szeretnél olvasni kattints IDE!

Linkekre kattintva olvass tovább csempenyomtatásról, póló és textilnyomtatásról, retro fémtáblák és szublimált kerámia készítéséről!

Kérdés esetén írj nekünk emailt az info@gyartovilag.hu-ra, vagy hívd fel ügyfélszolgálatunkat a 70/2058921-es telefonszámon akik készséggel várják hívásodat.