Póló és textilnyomtatás

Póló és textilnyomtatás

A póló a divat és a mindennapi viselet egyik legismertebb és legelterjedtebb ruhadarabja világszerte. Ennek oka egyszerűsége és praktikussága, ami első számú klasszikussá teszi. Kapható pamutból, műszálas anyagból vagy ezek keverékéből készült változatban egyaránt. A színskála széles, így szinte bármilyen árnyalatban beszerezhető. Legyen az testhez álló vagy bővebb fazonú, a póló mindenkor univerzális és kényelmes viselet.

A pólónyomtatás lehetőséget kínál arra, hogy személyre szabjuk ezt a népszerű ruhadarabot. Legyen az reklám, humoros üzenet vagy valamilyen identitás kifejezője, a pólón keresztül könnyen kifejezhetjük önmagunkat. Azonban a különböző nyomtatási technológiák közül választva több szempontot is mérlegelnünk kell, mint például a használat gyakorisága, mosási körülmények, készülő darabszám, vagy a póló anyaga és színe.
A textilnyomtatás két alapvető típusa a direkt nyomtatás és a transzfernyomtatás. A direkt nyomtatásnál a minta közvetlenül a textilre kerül, míg a transzfernyomtatás esetén először egy speciális papírra, majd innen hőpréssel a textilre. A DTF, a szublimációs nyomtatás és a különféle transzferpapírok is a transzfernyomtatás kategóriájába tartoznak. Ezenfelül léteznek technológiák, mint például a szitanyomás, amelyeket közvetlenül vagy transzferpapíron keresztül alkalmazhatunk. A transzfernyomtatásnál a sikeres eredményhez a megfelelő hőmérséklet és nyomás elengedhetetlen, amit hőpréssel érünk el.

Szublimációs nyomtatás

A szublimációs nyomtatás a transzfernyomtatás egyik legnépszerűbb formája, amely kiemelkedő nyomtatási minőséggel és alacsony kezdőköltséggel jár. A folyamat során a mintát egy speciális papírra, a szublimációs transzferpapírra nyomtatjuk – érdekesség, hogy a mintát tükörképben nyomtatjuk ki. Ezt követően hőpréssel a minta a kívánt textíliára nyomjuk.

Három kulcsfontosságú összetevőre van szükség ehhez a technológiához: a speciális transzferpapírra, az anyagra, amely képes befogadni a festéket, és legfontosabbként a szublimációs tintára. Ez utóbbi azért különleges, mert bizonyos hőmérséklet felett gázhalmazállapotba lép és ezen állapotában a munkadarabba integrálódik, egyesül az anyaggal. A folyamat általában 60 és 180 másodperc között, 180°C-on zajlik.

A szublimációs technológia választásánál fontos figyelembe venni az alapanyagot és annak színét. Mivel a tinta a textil szálaiba épül be, a nyomat csak akkor lesz igazán élénk és látványos, ha a textília fehér vagy világos színű.

Léteznek speciális megoldások pamutra, mint a poliészter ragasztópor és speciális szublimációs transzferpapírok, az igazi, tökéletes eredményeket poliészter alapú textíliákkal érhetjük el. A poliészternek magas a polimer-tartalma, ami lehetővé teszi a tinta molekuláinak könnyed beépülését és tartós rögzülését az anyagban.
A modern poliészter anyagok jelentősen továbbfejlesztették a korábbi, műanyaghoz hasonló anyagokat. Ezek az új típusú textíliák pamuthoz hasonló tapintásúak, jó légáteresztő képességgel rendelkeznek, gyorsan száradnak és rugalmasak.

A szublimációval nyomtatott minta és az anyag is rendkívül tartós. Néhány poliészter alapanyag még környezetbarát forrásból, mint például újrahasznosított műanyag palackokból készül, így a fenntartható divat és környezettudatosság is hozzátartozik a szublimációs nyomtatás előnyeihez.

Vágható vasalható fóliák (HTV heat-transfer-vynil)

A textil dekorálásban igen népszerű módszer a vágható és vasalható „HTV” (heat transfer vinyl) fóliák használata. Ezen fóliákkal hőprés segítségével könnyedén lehet mintákat felvasalni különböző anyagokra, mint pamut, poliészter, kevert műszál és bőr, az alapanyagok színétől függetlenül.

Az HTV fóliák előnye, hogy olyan textúrákat és anyagokat lehet velük a textíliára vinni, amelyeket hagyományos nyomtatással lehetetlen, ilyen például a fényvisszaverő, csillámló, holografikus, fémhatású, sötétben világító vagy flock (bársonyos tapintású) anyagok. A fóliák vastagsága általában mikronban van megadva, jellemzően 60-160 mikron között mozognak. Megkülönböztetünk adalékanyagokkal dúsított és egyszínű fóliákat, PU, PE és PVC anyagból.

A HTV fóliával készült minta rendkívül hosszan tartó és strapabíró, és ellentétben egyes nyomtatási módszerekkel, itt nincs annak kockázata, hogy a nyomtató feje beszárad. A fóliákat tekercsben vagy ívekben értékesítik, a tekercses változat árban gyakran kedvezőbb. A vasalási folyamat gyors, általában 140-160°C-on, 5-20 másodperc alatt befejeződik.

A technológia további előnyei közé tartozik a tartósság, és a nyomat rugalmassága. Alacsony darabszámú munkához is ideális választás. Vékonyabb fóliák esetén a textil felületén csak egy alig érzékelhető réteget lehet tapintani.

Viszont az HTV fóliának vannak korlátai is. Többszínű minták esetén minden egyes színt külön kell kivágni és összeilleszteni. Emellett nem alkalmas színátmenetes vagy fotóminőségű nyomatok előállítására. Ennek ellenére a technológia egyszerűségét és a kiemelkedő minőségű eredményt figyelembe véve, a nagyobb textilgyártók is gyakran alkalmazzák ezt a technológiát.

Direkt textilnyomtatás (DTG, Direct-to-Garment)

A DTF (Direct-to-Film) nyomtatás egy új és gyorsan terjedő technika textíliák, mint például pólók, pulóverek és sapkák díszítéséhez. Ez a digitális transzfereljárás lehetővé teszi, hogy a kívánt kép először egy speciális DTF filmre kerüljön, amelyet ezután hőpréssel rögzítünk a textiliára.

A DTF módszer fotórealisztikus képek és élénk színek létrehozására is képes, így rendkívül részletes nyomatokat tudunk készíteni. Számos alapanyagon használható, legyen az pamut, poliészter vagy kevert anyag, világos vagy sötét színekkel. A vasalási hőmérséklet relatív alacsony, 120-150°C között van, így a hőre érzékenyebb anyagokon is alkalmazható.

Amennyiben helyesen alkalmazzuk, a DTF technikával készült nyomatok hosszantartóak és mosógépben tisztíthatók, így kiváló minőségűek és tartósak. A nyomatok tapintása a vékony vasalható fóliákéhoz hasonló.

A technika kiválóan alkalmas kisebb mennyiségű gyártásra is, így a személyre szabott nyomtatásokat kínáló vállalatok körében különösen népszerű. A DTF kezdő készlet általában 600-800eFt körül mozog.

DTF technikának is vannak kihívásai: napi karbantartást igényelnek, mivel a nyomtatási fej könnyen beszárad. A karbantartás és a javítás nem egyszerű, ráadásul magas költségekkel járhat. A legtöbb DTF nyomtató 6 színes Epson nyomtatókra épül, a nyomtatófej várható élettartama változó.

Szitanyomás technológia

Ez az egyik leggyakrabban használt pólónyomási technika. A szitanyomáshoz egy sablont (szitát) készítenek a mintáról, majd ezen a szitán keresztül préselik át a festéket a póló szövetére. Ahol a szita nyitott, ott a festék átjut, és a pólón megjelenik a minta. Ez a módszer lehetővé teszi a sokszínű nyomtatást és a nagyobb példányszámú pólók gyártását.

A szitanyomás sokszorosító grafikai eljárás, a síknyomás egyik változata. A szitanyomás egy olyan emblémázási technológia, amely segítségével egy- vagy többszínes logót is meg tudunk jeleníteni különböző termékeken. Ezen belül több szitanyomás típust különböztetünk meg technológia alapján, például képesek vagyunk a festéket direktbe a termékre helyezni, vagy speciális papíron keresztül rávasalni a logót. A fényérzékeny anyaggal bevont műanyagból készült szövetre 1:1-es léptékű sík filmet helyeznek. Erős lámpával megvilágítva exponálják a szitára felvitt anyagra a mintát. Az „előhívást” követően vízzel kimossák a szitát, így megjelenik a rajzolat, és a kívánt területeken szabaddá válik a festék útja. Majd ezután rögzítik a szitakeretre. Pozícionálják az anyagon, felviszik a szitára a festéket és egy lehúzó szerszámmal átpréselik a festéket a szabadon maradt szitalyukakon.A művelet végeztével egy köztes szárítóba kerül a munkadarab. Száradás után több színréteg esetén megismételhetjük a műveletet.A folyamat végeztével, magas hőfokon fixáljuk a festéket az anyagban.

A szitanyomás technológia előnyei: Olcsó, nagy darabszámnál is hatékony, gyors, tetszőleges színben elérhető. Mivel minden egyes színhez külön- külön szitát kell készíteni ezért jellemzően nagyobb darabszámnál alkalmazzák az eljárást.

Hátránya: Munkaigényes, időigényes, jelentős technológiai időt vesz igénybe többszínű nyomatok esetén. Korlátozott részletesség és felbontás.Nagy darabszámnál is hatékony, gyors, tetszőleges színben elérhető. Mivel minden egyes színhez külön- külön szitát kell készíteni ezért jellemzően nagyobb darabszámnál alkalmazzák az eljárást.

Szublitextil

Ahogy a neve is mutatja egy poliészter alapú textília, hőre lágyuló ragasztó réteggel ellátva. A szublitext alapanyagra anyag minőségénél fogva szublimációs eljárással tudunk szöveget vagy akár színes grafikát vasalással rögzíteni. Előnye, hogy kiváló színvisszaadási képességgel rendelkezik, erősen tapad minden textíliára. A szublitextil kiválóan tapad minden típusú textíliára. (farmer, pamut, poliészter, nylon) Többféle textúrával és anyagminőségben érhető el, pl.: elasztikus, szatén hatású, tatami mintás.

Felhasználása: Nyomtassuk ki a megfelelő szöveget, grafikát szublimációs nyomtatóval szublimációs transzferpapírra. Várjunk vele néhány percet, amíg az oldószer távozik a transzfer papírból, majd ezután ha szükséges vágjuk körbe a transzferpapírt. Pozícionáljuk a szublitext anyagon és sík hőpréssel, erőss nyomással 180 fok 180s-ig transzferáljuk át a nyomatotot a textilre. A művelet befejeztével várjuk meg amíg kihül a szublitextil, vágjuk körbe, majd vasaljuk fel a ruházatra. Ügyeljünk arra, hogy az ismételt felmelegítéskor a textilbe rögzült tinta tovább gőzölöghet így elmosódhat a grafika vagy nemkívánt helyre kerülhet a tintagőz. Ezért a grafika mindig alul legyen, a ragasztós oldala pedig felül, így elkerülhető, hogy a tinta tovább szublimálódjon. A szublitext anyaggal ellátott ruhadarabot, textíliát, kifordítva 40 fokon kímélő vagy kézi mosással tisztíthatjuk.

Transzferpapírok

A transzferpapírok, hőtranszferek alkalmasak különféle grafikák, logók, nyomatok készítésére különféle (fehér és sötét) textíliákra. Alkalmazható lézer és tintasugaras nyomtatási eljárás is, típustól függően.

Felhasználása: A transzferpapírt nyomtatható felével helyezzük a nyomtatóba, állítsuk be a megfelelő paramétereket és nyomtassuk ki a grafikát. Ezután kontúrvágóval, vagy ollóval vágjuk körbe a grafikát (kivéve no cut kivitel) majd távolítsuk el a hordozót és vasaljuk fel a kívánt anyagra. Kevésbé tartós megoldás, ezért langyos vízben kifordítva PH semleges mosószerrel ajánlatos a tisztítása.

Összegzés

A pólónyomás kreatív és jövedelmező vállalkozás lehet, hiszen a világ legnépszerűbb ruhadarabjára és az egyedi személyre szabott tárgyakra egyaránt nagy az igény. Ráadásul minden egyedi gyártó vállalkozás könnyű lehetőséget ad arra, hogy új üzleti kapcsolatokat alakítsunk ki.

A pólónyomás tevékenységét kevesebb pénzből is elkezdhetjük, hiszen már egy párszáz ezer forintos rendszerrel, prémium minőségű divat, vagy munkaruhának alkalmas ruhadarabot készíthetünk, egy saját márka létrehozása mellett. Ráadásul nem csak pólót, hanem bármilyen ruhadarabot, vagy textiliát illetve sík tárgyat nyomhatunk, például csempe, kőlap, üveglapok stb.. Egy kiegészítő bögrepréssel pedig már egy több száz termékből álló portfóliót tudhatunk magunkénak.

A DTF és DTG nyomtatás kiváló választás lehet, amennyiben megfelelő mennyiségű megrendelésünk van, és napi szinten kihasználjuk a nyomtató által nyújtott lehetőségeket, hosszú távon is.

Azonban ha nincs lehetőséged nagyobb összegeket befektetni, vagy napi karbantartással foglalkozni, de nem szeretnénk
lemondani a minőségről, válaszd szublimációs technológiát, a fóliavágást és a szublitextil anyagot magába foglaló póló nyomtató rendszerünk.

Grafikai tervezésben, bérnyomtatásban és bérgyártásban is fordulj hozzánk bizalommal!

Linkekre kattintva olvass tovább csempenyomtatásról, fa lézergravírozásról, retro fémtáblák és szublimált kerámiák készítéséről!

Olvass tovább szublimációfóliavágás témában!