Szublimált kerámiák

Szublimált kerámiák

A kerámia kifejezés görög eredetű és agyagból való készítményt jelent, azonban a ma is használt legismertebb kerámiatípusok (csésze, tányér, kancsó) az egyiptomiaktól származnak (i.e.3000).
A kerámia tárgyaknak már az ókori civilizációkban használati értékükön túl is volt jelentőségük. Az alkotók edényeiken mitológia, illetve mindennapi történeteket, történéseket ábrázoltak, ily módon rengeteg információt hagyva az utókorra. A művészi öntudat is itt jelent meg először, az egyes vázafestők szignózták műveiket.
Napjainkra a természetben előforduló közel 100 elemből kevés olyan akad, amelyet nem használtak valamikor valamilyen formában a kerámia készítés során. A kézi festést is kiegészítették különböző nyomtatási eljárások, melyeket még az olyan nagymúltú magyar porcelángyárak is használnak, mint Herendi, Hollóházi, Zsolnay.
Ezen technológiák közül az egyik legnépszerűbb a szublimációs nyomtatás, mellyel ötvözhetjük a modern technológiát és a hagyományos kerámiaművészetet, lehetővé téve az egyedi és részletgazdag díszítést ezen az elegáns anyagon.

Szublimációra csak a speciális lakkbevonattal előkezelt kerámiák alkalmasak. A kész alapanyagok megvásárlása mellett, otthon is végezhetünk előkezelést. A megfelelő minőségű szublimált kerámia tárgyak kiváló kopásállósággal rendelkeznek, akár mosogatógépben vagy mikrohullámsütőben is használhatóak, így nem csak dísznek, hanem használati tárgynak is alkalmasak. Az élénk színű, akár fotó minőségű nyomat pedig tapinthatatlan és eltávolíthatatlan.
Legnépszerűbb szublimációs kerámia tárgyak a különböző sík képhordozók, csempék, ékszerek, medálok, kulcstartók, hűtőmágnesek, virágcserepek, és ezek kombinációját alkotó ajándék szettek.

Különösen nagy népszerűségnek örvendenek tányérok, felespoharak és poharak, bögrék, korsók. Ezek közül is kiemelendő az örök klasszikus bögre, mely amellett, hogy nagyszerű reklám és ajándéktárgy univerzális ívó alkalmatosság, dekorációs eszköz is.
Az egyszerű és nagyszerű bögre széles spektrumban használható, így olyan céges is foglalkoznak nyomtatásával, akikről elsőre nem is gondolnánk… Erre kedvenc példánk az a fogászat, aki különböző szájhigéniai termékekkel megtöltve adnak bögrét ajándékba ügyfeleiknek, pozitív napindító üzenetekkel és persze saját elérhetőséggel megnyomtatva.

A céges reklámok és idézetek mellett gyakran használt minták a keresztnevek, városok, művészi alkotások, házi kedvencek, családi fényképek, és ünnepek, de sorolhatnánk a végtelenségig. A gyártók között gyakran használt mondás, nem a bögrét adom el hanem a mintát 🙂
Említésre méltó lehetőség, hogy a kerámia nyomtatására alkalmas szublimációs rendszerrel nem csak kerámiát, hanem számos más szublimációra alkalmas anyagot is nyomtathatunk, mint például üveget, fémet, fát, textiliát, vagy műanyagot.
Amennyiben kedvet kaptál a technika kipróbálásához, vedd fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot. Gödöllői bemutatótermünkben kész termékek vásárlása mellett betanulásra és próbanyomat készítésére is van lehetőség.

Merülj el a szublimáció világában itt!

Hőprést vásárolnál? Olvasd el segédletünket itt!

Linkekre kattintva olvass tovább csempenyomtatásról, póló és textilnyomtatásról,  fa lézergravírozásról és retro fémtáblák készítéséről!