Retró fémtáblák

Retro fémtáblák

Fém táblákat a történelem során számos különböző céllal és kultúrában alkalmaztak. Az ókori Görög és Római civilizációk fontos személyek sírjának megjelölésére, vagy emlékük megőrzésére használták, az írásokkal és rajzokkal díszített, gyakran aranyból vagy ezüstből készült táblákat.

Az ókori Kínában is használtak bronz- és réztáblákat különböző célokra, például a császári rendeletek kihirdetésére vagy fontos dokumentumok megőrzésére. A középkorban az angolszászok ólomtáblákra véstek rúnákat, hogy varázsigéket vagy fontos üzeneteket rögzítsenek.

A napjainkban világszerte népszerű, klasszikus fém táblák az ipari forradalom idején, különösen a 19. század végén és a 20. század elején terjedtek el széles körben. Eredetileg híres nagy márkák reklámozásához használták, jó minőségű, tartós reklámfelületként.Később az üzletek, kocsmák és más vállalkozások is gyakran használták őket, hogy bemutassák az áruikat, szolgáltatásaikat.

A fennmaradt ritka korabeli daraboknak nagy értéke van, de a gyűjtők gyakran keresik a hasonló táblákat, hogy kiegészítsék kollekciójukat.

Régen a mintát főként szitázással, festősablonnal, vagy kézi festéssel készítették, manapság a matricázás, uv nyomtatás, szublimációs nyomtatás a leggyakrabban használt technika.

A nyomtatási technológiák közül a szublimáció az egyetlen, ahol a tinta kémiailag egyesül a nyomtatandó felülettel, így a minta tapinthatatlan, vízálló, továbbá akár fotó minőségű.

A fém alapanyag és a szublimációs nyomtatás exkluzív megjelenést, időtállóságot is biztosít. Az alumínium rozsdamentes és könnyű, így könnyen felhelyezhető, applikálható szinte bárhova.

A fém táblákat fontos használati célokra is alkalmazhatjuk, például cégtábla, házszám, menülap, ártábla, szabályzat, vagy bármilyen információ megjelenítésére, üzletekben, közösségi terekben.

Amennyiben szublimációs technikával szeretnél fém táblákat nyomtatni, csak egy hőprés és egy nyomtató alkotta rendszerre van szükséged. Nem mellékes, hogy ugyanezen két berendezés alkalmas csempék, üveg és kőlapok, illetve textil termékek nyomtatására is. Ha egy bögrepréssel is rendelkezünk, akkor hengeres testű tárgyakat, bögréket, poharakat, kulacsokat is dekorálhatunk.

Ha kedvet támadt a szublimációs technika kipróbálásához, vedd fel ügyfélszolgálatunkkal a kapcsolatot. Gödöllői bemutatótermünkben betanulásra és próbanyomat készítésére is van lehetőség. A legnépszerűbb témák, melyekkel fém táblákon találkozhatunk: reklám, cégtábla, autó, motor, repülő, biciklikocsma, bár, bistro, ételek és éttermek, alkoholos és üditő italok, koktélok, kávé, filmek, musicalek, idézeteket, vagy hírességeket ábrázolhatnak, híres zenészek, zenekarok, vicces vagy humoros minták.

Merülj el a szublimáció világában!

Linkekre kattintva olvass tovább csempenyomtatásról, póló és textilnyomtatásról, fa lézergravírozásáról és szublimált kerámiák készítéséről!